Bilder flugor

Jag som redigerar denna sida heter Kenneth Strömberg och alla är välkomna att lämna in bidrag. Kontakta mig via Facebook eller via fiske-fluga@outlook.com...sänd in ERA favoritflugor!

Mitt första bidrag är några av mina absoluta favoriter. Här är Greenwells Glory. Krok # 12, originalet har mörkgrå ankvinge, här har jag använt grå mallard. Mönstret är skapat av Alice Conba.

Nästa bidrag kommer i flera versioner, flugan nr 1 (enligt mig!) Royal Coachman. Jag har läst att den dessutom är en fantastisk höstfluga? Krok # 12, vingen ett försök att göra en fanwing av mallard.

Här är två varianter av nymfen till Royal Coachman. Liksom sin våt- och torrvariant har den ingen likhet med naturliga insekter (vad jag vet, fisken kanske ser det annorlunda?), den här har krok # 12.

Tups Indispensable, en annan klassisk fluga med sin typiska gula kropp och nästan rosa thorax, krok # 14.

Här är vingen en V-delad mallard och som de andra har den guldfasantippets till stjärt.

Här är en variant i # 18.

Nymfen till Tups, krok #14

Den enda skillnaden med den andra är storleken, här krok # 18 och då behövs (svårt att binda?) ingen vinge.

Den här nymfen hittade jag idag och den skulle egentligen komma efter sin fullvuxna variant Greenwells Glory, men här är den i alla fall, krok # 14

De här två hittade jag i senaste "Flugfiske i Norden" och fastnade direkt. Den första är Grayling Steel Blue, bunden efter originalmönstret av engelsmannen Robert Wolley, kropp av påfågelherl, but av bindtråden och guldwire som också är rib, hackel grizzly tupp. Den andra är en variant, White Witch, samma kropp, stjärt av rött floss, rib silverwire, hackel vit tupp. Som namnet Grayling antyder bands dessa med tanke på harr, men skall enligt artikeln vara lika bra för t.ex. öring och den fungerar både vår och höst, men kanske i mindre storlek på hösten. De här är bundna på krok Hends BL 547 # 14 och storleken är ett mellanting (kan bindas från # 12 - 18)

Här är en läcker geting från Tobias Persson (han får tycka vad han vill själv, jag skulle önska jag bundit den!). Svart och gult hjorthår, silvrigt polygarn till vinge, krok # 8

Här är mitt försök att binda en spider, Stewarts Black Spider, kroken är Hends BL 547 # 14, kropp Pearsall´s Gossamer Silk, hackel Stare. Det knepiga med det här mönstret är att hackelfjädern skall tvinnas samman med bindtråden, vilket gör hacklet starkare.

Från Tobias, Waterhen Bloa Spider, krok # 14, kropp gul Pearsall`s Gossamer Silk, dubbad med mole/mullvad, hackelVattenhöna, som endast tycks finnas i ostasien (?)

De här två kommer från sista numret av "Flugfiske i Norden", en artikel om harörats histora som material. Den till höger är en variant av March Brown, mönstret skapat av Alice Conba, krok Hends BL 547 # 12, stjärt och hackel rapphöna, vinge fasan (tyvärr har jag nästan slut på det bästa vingmaterialet, det brunspräckliga, men det är fasan), kropp haröra och lite gul mohair. Den andra är en spider, Hare´s Lug and plover, samma krok men # 14, bindtråd och kropp Pearsall´s Gossamer Silk. kroppen skall ha sparsamt med haröredubbing. Originalhackel skall vara ljungpipare (!), men det nämns att man kan ersätta det med stare och det har jag gjort, tyvärr är starhackel lite bångstyrigt.

Tobias senaste skapelser, tre härliga North County Spiders (tror jag), krok Partridge Spider # 14, Partridge and Orange, Snipes & Purple, Winter Brown. Den sista är helt ny för mig, har den inte en krage av påfågelherl?

Ett gäng sköna och Stora flugor för öring från Tobias P (hur är dom för regnbåge?)

Här är en spider från Tobias, mönstret är Niklas Dahlins, Steel Blue Quill, mycket snygg!

Bengt Fälths "abborrnymf"

Jag upptäckte till min skam att jag hade glömt mina Klinkhamers när vi fiskade i Norrefors i helgen (det fiskeäventyret skall diskuteras närmare vid ett annat tillfälle). Jag har länge velat pröva quillkroppar (strippade hackelstammar). Den första har kropp av grizzly, thorax påfågelherl, hackel grizzlytupp, vinge gula CDC-puffar, krok TMC 2499SP-BL # 12. Den andra kropp av Royal Coachman, thorax strutsherl, hackel Royal Coachman tupp, vinge orange CDC, krok Daiichi 1167 # 14.

Det här är väl ingen riktig klinkhamer, men kanske en slags avlägsen kusin? Krok Daiichi 1167 # 14, kropp dun tupp, thorax grått sälhår, vinge/hackel dun tupp.

De här två har krok TMC 2499SP-BL # 12, en ganska kraftig krok som kräver lyftkraft, fördelen är dess stora krokdjup (lättare att kroka fisken), båda har kropp av vit tupp, men den senare är färgad i burgundy (Royal Coachman), den första har thorax av svart strutsherl, den andre påfågelherl, röd respektive cinnamon CDC vinge, svart tupphackel och blandning av grizzly och Royal Coachman tupp.

En Scarlet Woodcock (Morkulla), kropp Pearsall´s Gossamer Silk bindtråd, krage påfågelherl, hackel morkulla, kroken är Knapek P # 12.

Jag tänkte att jag skulle försöka mig på mindre krokstorlek, så här kommer en # 14 (överst) och en # 16. Jag blev trots allt förvånad att de fjädrar som blev kvar efter att ha slängt 2/3 var såpass bra! Undvik Veniard!

Ett härligt gäng av Tenkara-flugor (tycker jag!). Den sista till höger är intressant, den har ingen krokögla, i stället har jag tvinnat silkestråd - och den håller. Kebari = Fluga, Sakasa = det typiska framåtriktade hacklet. Överst till vänster heter Golden Sakasa Kebari, under den Morioki Kebari, därefter Royal Coachman Sakasa Kebari, följd av Hendrickson Sakasa Kebari, den gulblåa har jag inget namn till, men den näst sista kallar jag (kanske) Bloody Butcher Sakasa Kebari - hej då!

Nej, det här är inte Hökensåsmyggan! Däremot är den inspirerad av Johan Klingbergs mönster i sista Fiske-Journalen. Jag hade inte rätta materialen. Kroken är ny, Knapek P # 14. kropp svart respektive brun strutsherl (nerklippt), vinge Organza, hackel svart och Royal Coachman tupp. Klingberg lanserar den som senhöstens sista torrfluga!?

Här ser ni några sköna skapelser från Tobias. Hade min dotter sett dom här mössen så hade hon blivit förälskad i dom misstänker jag! Dom tre gäddflugorna, eller åtminstone liknande, finns på Cityfiske om någon är mer intresserad av dom än att bara titta på dom.

I senaste numret av "Allt om flugfiske" finns denna svenska klassiker bland laxflugor, Chillimps. Men den var också den fluga jag tog min första regnbåge på i Änga, streamerkrok # 8, hackel röd höna, rib guldwire.

Två spiders bundna med så mycket original som möjligt, krok Partridge Spider # 12, bindtråd Pearsall´s Gossamer Silk. Den första är ett eget mönster (?) "Hendrickson" and Partridge, den andra Orange and Partridge.

De här härliga streamers band vi/jag på flugbindningskursen igår under sakkunnig ledning av Tobias. Ni som inte deltar i den här kursen kan (om ni har tur!) få en ny chans nästa säsong...jag skämtar men det är verkligen roligt att binda tillsammans med både nybörjare och veteraner!

Det här mönstret är skapat av Geir Kjensmo och han kallar den för Angle Flie (vinkelfluga?) och han menar att det är mycket viktigt att flugan landar och stannar i rätt läge!? Jag tycker att mönstret är häftigt, spunnen CDC-fjäder till stjärt, lite antrongarn i en ögla till vinge och hacklet bundet under krokögat men framför bindtråden...enkel enligt honom själv, men nja? Jag skall försöka mig på en variant av Streaking Caddies bunden på det här sättet, men jag måste hämta mod först...jag glömde, kroken är Knapek P # 12.

Här intill kommer så Caddisen...

En Hydropsyche Larvae bunden på Kamasan B 110 # 10, en läckerbit från Tobias. Vill ni lära er binda något i den stilen, kom till vår flugbindningskurs tisdag 27/10 kl.18:30.

En härlig "Male Caddies" från Tobias!

Jag hade bestämt mig för att inte lägga ut några egna flugor förrän jag fått bidrag från andra. Tobias gav mig den ursäkten, så här kommer ännu en variant av Kjensmos "kroppslösa" fluga, här med hårvinge och bredvid är några shuttlecocks med samma grundidé, # 12, 14 och 18...väl bekomme!

Mayfly Emerger från Tobias, stjärt och vinge dovhjort + CDC

Mitt bidrag, krok Knapek P # 12, metallwire och hönsfjäder.

Här är tre exempel på något av det svåraste inom flugbindning, klassiska våtflugevingar. Den första gjordes på den senaste av våra flugbindningsträffar, krok # 12. De två andra är egna experiment och originalet heter Stuckie (Clyde style), krok Knapek G # 16, gul Pearsall´s G Silk, vinge Morkulla och hackel Starling. Den andra är likadan förutom vingen. Jag hade inget bra material av Morkulla så den skall visa hur vingen borde ha sett ut.

Alice Conba heter en flugbindare som jag gillar och hon lever och verkar I Tipperary på Irland. Här är tre mönster, de två första är bundna på krok Hends BL 547 # 18 och 16 och de har båda stjärt av Mallard, den första "Thorax BWO" har CDC-vinge, kropp påfågelherl, hackel grizzly, den andra "CDC Greenwells Glory" har CDC-vinge, kropp bindtråd, rib guldtinsel. Den sista "Brown Conba Sedge" har vinge och kropp av guldfasantippets, palmerhackel av brun tupp, krok Knapek G # 12

Två våta klassiker till, krok # 14, den första Wickham´s Fancy och den andra Alice Conbas version av March Brown.

Från vår flugbindningskurs, två flymfer, krok Fulling Mills # 12, stjärt mallard, dubbing opossum, hackel grizzly höna och rapphöns.

Ett gäng sköna flugor från Tobias Persson.

Här är några av mina senaste alster, tre med keltiskt irländskt/skotskt ursprung och en fransk: Donegal Blue, Haul a Gwynt (Sol och Vind), Culloden och fransk Mayfly "Dammvippa".

Av "misstag" fick jag en nacke Qoc de Leon istället för den Badger jag beställt. De stora spröda hacklen passade inte till de torrflugemönstren jag tänkt mig. Men det visade sig att jag hade fel, framförallt hittade jag en spansk flugbindare, Paco Soria, som skapade mönster som han kallade "The Ugly Fly", kanske berodde det på att han klippte ner hacklen innan han band in dom? Den första heter The Ugly Fly och den tredje Catalana, kropp och rib bindtråd, i övrigt mina egna skapelser, klinkhamern har även quillkropp av CdL...jag tycker de är rätt sköna på sitt sätt!?

Här ovanför och till höger kan ni se flugor med anor till tidigt 1900-talets Schweiz och de går under beteckningen Moustique du Jura. Krok # 16, kropp och rib Pearsall´s Gossamer Silk, stjärtar Mallard och Coq de Leon, vingar CDC och hackel färgad tupp - CDC är ett härligt material!

Två härliga våtflugor från vår lokala mästare Tobias Persson - skönheter!

Efter en tids frånvaro kommer här en rad flugor som har CDC gemensamt i någon form -

en fantastisk fjäder!